Skicka ett digitalt julkort

Att skicka julkort är en tradition sedan slutet av 1800-talet. Postsystemet med tillförlitliga leveranser till en överkomlig portokostnad hade utvecklats och folk kunde skicka en hälsning, ett par ord och en berättelse till sina nära och kära långt bort. Julkort har alltid varit en avspegling av samhället och figurerna och motiven kan idag ge oss bilder av hur julen uppskattades.Motiven på julkorten var ofta målade av mer eller mindre kända konstnärer och producerades i massor då denna postala hälsningsmöjlighet utvecklades och blev tillgänglig för gemene man. Fraser som ‘fridfull jul’ och ‘välsignad jul’ hörde till vanligheterna då julen var starkt kopplad till kyrkan och ledighet. Idag är det en enklare ton i texten och ofta en generell hälsning och en önskan om God Jul.

Klassiska motiv

Motiven speglade samhället och i fattiga tider var julkorten mer romantiska med dignande bord och välklädda människor, barnen lyckliga med lysande ögon och ett stort fång av julklappar under den stora granen. Den amerikanska jultrenden lyste igenom i sin tid när jultomten som figur ståtade med stor mage och långt vitt skägg. Julkorten anammade snabbt den tecknade filmens uttryck med klassiska julsymboler och karakteristiska seriefigurer.

De moderna motiven idag

Traditionen av att skicka ett julkort och en julhälsning håller fortfarande i sig, både med de rent fysiska korten men framför allt har de digitala julkorten fullkomligt exploderat. som motiv idag är familjen med betoning på barnen det allra vanligaste. Kanske en bild från sommarresan, en kväll på badbryggan hemmavid eller ett nytaget kort på alla barnen inklusive katten, iklädda tomteluvor.

Digitala julkort i massor

Det skickas tusentals och åter tusentals digitala julkort varje år. De allra flesta skapade i ett program med förutbestämda designmallar. Här väljer du ut en ram, en text och kanske någon dekoration för att sedan spara och skicka genom sociala medier och via mejl. Digitala julkort kommer förhoppningsvis inte att slå ut traditionen med de klassiska korten skickade per post, utan förbli ett mer privat alternativ.

Det här inlägget postades i högtider. Bokmärk permalänken.